روش تهیه صحیح بره بریانی:
سلام عليكم
اسعد الله ايامكم
از آنجا كه ايام عيد قربان و سه روز بعد آن موسم خوردن گوشت گوسفند و مستحب است؛ در احاديث شريفه هدف از قربانی در روز عيد قربان آمده است =
1- قربانی براى خداوند با آداب و با بهترين و باكمترين روش
2- اطعام در همان روز براى خود و خانواده بعد آشنايان و خويشان (ولو فقير نباشند) و فقراست
3- اطعام گوشت بقدر سير شدن = اگر كسی برايش انجام يک قربانی فراهم نبود و مشاركت با افراد ديگر هم ميسور نبود اما می توانست گوشت بخرد و روز عيد مشوی و اطعام كند ولو خودش و خانواده اش را و اگر توانست مقداری هم ديگران را
فلذا مطلبی را كه درباره گوشت بره بريان به مناسبت اطعام قربانی با بره بريان فوری بيان شد. و نيز توضيحی كه براى خادمان عتبات در نحوه طبخ كبد بريان گوسفند نوشتم را در اينجا هم نقل می كنم
تا ان شاء الله همراهان ضمن تجربه اين نحو طبخ موفقيتهاى خودشان را بتوانند در ادامه گزارش متن و تصوير كنند. البته اين مطلب سالهاست كه مرتبا بيان شده هر چند عمل نشده = و افراد حواس جمع
می توانند با مطالب سابق الانتشار آن را تكميل كنند
شرح روش طبخ درج نمی شود و فرصت نيست اما كليد مهم بريان فوری با حفظ عصاره گوشت و لقمه بره بريان + كبد بريان تيره نشده را مطرح مى كنيم:
بره بريان فوری= لقمه بره بريان
اين روش براى اطعام خصوصی و عمومی فوری است كه بنا ندارند شكل بره يا قطعات آن مثل ران و دست محفوظ باشد و به صورت لقمه بريان ارائه می شود.
می تواند طبخ كند بطور مشوی و فوری در 10 دقيقه و همان روز عيد اطعام كند؛ در طبخ هم ريز نكنند به قطعات بقدر نعلبكی باشد اقلا هر كسی اين مقدار ميل كند؛ براى سرعت مشوی شدن گوشتها را از قطر
نازک برش دهند نه اينكه ريز كنند.
گوشت وقتی نازک باشد و حرارت بالا در دو سه دقيقه مشوی می شود؛ مشوی شدن همين قدر كه رنگ صورتی گوشت تغيير كند كافی است نبايد معطلش كنند و تيره نشود؛ عليرغم اينكه چندساله تكرار شده اما مي بينم چون باور ندارند مشوی شدن سه دقيقه ای را آنقدر گوشت در روغن جوشيده كه تيره شده؛ دولاشه بزرگ پنجاه كيلويی گوشت فراوانی می دهد براى مشوی و منهاى راسته و گردن حداقل سی كيلو بقيه لاشه ها می شود؛ دنبه ها را كه چرخ و آب می كند تويش گوشتها را می ريزند و با آتش تند هم می زنند.
=ظرف بزرگ مثل ديگهاى نذری سريع مشوی و بريان می شود يا اگر ماهيتابه بزرگ به آن حجم باشد؛ براى حجم يكی دو گوسفند حتما ظرف بزرگ بايد باشد؛ گوسفندها را كه بناست مشوی كنند به روش لقمه بريان
نه درسته و كامل
1- گوشتها از استخوان جدا شود
2- گوشتها قطعه قطعه شود بقدر كف دست باشد نه كوچكتر
3- گوشتهاى ران و ماهيچه چون ضخيم است برش سطحی داده شود؛ به ... بگوييد براى تفت سريع دو گوسفند ماهيتابه و يا قابلمه بزرگ مال نذری كه قطرش يكمتر است فراهم كند = جهت تفت دادن نه رويش نشستن
نمونه حاصل كار لقمه بريان به روش صحيح به رنگ تصوير زير است.






برشهاى نازک گوشت:
البته در طبخ به مقياس مصرف خانوادگی و سر فرصت بدون عجله؛ روشهای بسياری براى طبخ و بريان رنگ روشن هست از جمله گذاردن لايه هاى نازک گوشت ميان لايه نازک خمير و آن را در فر طبخ كردن بقدری كه
خمير برشته شود گوشت مطبوخ و رنگش هم روشن می ماند = بكار بردن زنجبيل هم در تفت مقدار كم سبب روشنی گوشت می شود.
كبد بريان
توضيح تفصيلی:
1- انتخاب كبد:
روشنترين رنگ را بخريد كه سالمترين است؛ كبدهاى رنگی قرمز و تيره تر حاوى سمومات حيوان است؛ كه می توان به روش خاصی بعد از مرحله برش قطعات آنها را سمزدايی كرد.
2- برش قطعات:
جگر سياه را اگر با چاقوی تيز برش سطحی بزنيد چهار پنج لايه می شود؛ و بعد همانجا برش عمودی با هم زده می شود و نوارهاى دراز نازک حاصل می شود.
3- پاكسازی كبد:
از آنجا كه جگر حاوی سمومات بدن است و تيرگی جگر هم مربوط به همين جهت است؛ فلذا برای يک جگر يک ليتر آب در آن يک قاشق نمک يک قاشق سركه سفيد و يک قاشق آبليمو می ريزند و قطعات جگر را در اين محلول خوب چرخانده آب شستن را از جگر با صافی جدا می كنند. 4- طبخ و بريان كردن كبد = كبابی با پرده چربی كه همراه كليه است.






البته اين تصاويربرش نازک نيست و فقط نتيجه كباب كبد به روش لايه چربی روی كليه است.
طبخ و بريان كردن كبد = تفتی در ماهيتابه يا فر
ظرف تابه وسعتش متناسب با حكم قطعات جگر باشد تا در یک رديف كف تابه پوشانده شود نه بيشتر و روی هم متراكم نباشد و در صوت بيشتر بودن در چند نوبت تفت شود تا در همان يک دقيقه مغز پخت با حفظ رنگ روشن باشد؛ در هر دو صورت بقدری طبخ شود كه فقط رنگ جگر خام تغيير كند و ابتداى رنگ روشن از روی آتش برداشته شود؛ اگر برش صحيح و آتش تند باشد با همان يک دقيقه بريان و نرم و لطيف
و خوردنی مطبوع است؛ يا بعد تفت پياز؛ در حد يک دقيقه آخر كار جگر ميان آنها تفت داده می شود و همين كه رنگ تيره جگر خام روشن بشود و از تيرگی خام جگر بيرون بيايد خوردنی است؛ و مقويتر است؛
و در اين وضعيت نرم و لطيف است؛ اما اگر بيشتر بماند سفت می شود. در روش رايج چون برش ضخيم است ناچار براى مغز پخت شدن بيشتر حرارت می بيند آن وقت جگر سفت شده و ناچارند براى اينكه جگر سفت شده قابل خوردن شود آن را بيشتر بپزند كه تيره شده و خاصيت جگر
از بين رفته و آن جنان مطبوع نيست.
5- ارائه مطبوخ همراه با افزودنيها:
پياز و سير و سبزيجاتی مثل فلفل دلمه ای و گوجه جدا سرخ شود؛ و وقت تقديم سفره جگر بريان با آنها مخلوط شود يا كنار هم ارائه شود اما به زمان طبخ جگر افزوده نشود تا رنگ روشن كبد بريان حفظ شود.
شكل كبد بريان به روش صحيح = حفظ خاصيت جگر = رنگ روشن



لايه هاى نازک برش داده شد كبد خام:
نتيجه مطبوخ كبد بريان با رنگ طبيعی روشن و حفظ خواص و نرم لطيف

بركة للباذلين و هنيئا للآكلين
====================================
روش دیگر طبخ بره بریانی
اسعدالله ايامكم
چون قبلا تبيين شده است كه در عيد قربان اطعام گوشت و لو در حد خانواده مستحب است، از آنجا كه فراهم شدن يک گوسفند كامل قرآنی و تنور يا چاه آتش بی شعله براى همه و هميشه فراهم نيست،
اما امكان "طبخ يک قطعه گوشت در فر خانگی" عموما ميسر مى باشد، فلذا روش آنرا ذيلا به صوت ويديويی ارائه می كنيم.
برای پخت بره بریانی به این روش لینک فیلم را کلیک کنید و ببینید:
https://www.youtube.com/watch?v=Aq3aAcDkmEsدر اين روش طبخ گوشت بريان همراه با برنج؛ نشان داده شده است اين نوع طبخ مربوط به حضرموت يمن است كه به آن كبسة مى گويند = Kabsa
انوع طبخ كبسه در يمن و عربستان و كشورهاى خليج و ساير بلاد عربى و اسلامى متداول است.
الله أكبر الله أكبر
لا إله إلا الله والله أكبر
الله أكبر ولله الحمد
الله أكبر على ما هدانا
الله أكبر على ما رزقنا من بهيمة الأنعام
والحمد لله على ما أولانا.
طبخ گوشت با برنج بدون يک قطره آب فقط با پياز در زودپز:
ادويه را خودتان برحسب سليقه بيافزاييد - برای بادگیری این نوع پخت بر لینک زیر کلیک کنید:
https://www.youtube.com/watch?v=8zS9M2MJJ-0
توجه:
كسى نگويد كو گوشت ووو ما تجربه كرده ايم خود ديدنش هم خاصيت خوردن تا حدى را دارد بدون وقت و هزينه تهيه = تجربه شده است
=============================
روش طبخ مَندی گوسفند
از آنجا كه در تعاليم مكتب وحى درباره ايام متعاقب عيد اضحى توصيه به خوردن گوشت شده است در اينجا روش طبخ مَندی گوسفند خوراک اهل مدينه منوره و حجاز را تعليم می كنيم
با وسايل موجود هر خانه و بدون نياز به تنور يا فر يا چاه آتش بى شعله ووو با يک زودپز و يک قابلمه معمولی
فیلم آموزش این نوع غذا را در لینک زیر مشاهده نمایید:
https://www.youtube.com/watch?v=xPOkRdt99vk1- برنج بعد از شستن با نسبت يک و نيم برابر آب خيسانده شده و با ادويه مربوطه در قابلمه اى كوچكتر از زودپز كه درون زودپز جا شود گذارده می شود
2- قابلمه برنج با ورق آلومنيوم پوشانده و سوراخ شده
3- قطعات گوشت بعد از آغشته شدن به زعفران و ادويه روی ورقه آلومينيوم چيده می شود و درب زودپز بسته می شود
4- البته در ويديو ساقه معطری در محل آن هست كه زير و روی گوشتها می چيد و ركنيتی ندارد در طبخ و بدن آنهم مندی با تركيبات اصلی فراهم می شود
5- بعد از بستن درب زودپز و گذاردن سوتهايش روی آتش تند گذاشته می شود تا بخار در آن پر شود و با حركت سوت صدايش ظاهر شود
6- بعد آتش را كم كرده فرايند طبخ روی كم ادامه می يابد
7- گوشتها در فضاى محفوظ زودپز به تعريق افتاده و با بيرون آمدن عصاره گوشت و ريزش به داخل برنج، برنج همراه عصاره گوشت طبخ می شود؛ اين فرايند بر حسب گرمی هوا و محيط 45 تا 50 دقيقه به اتمام می رسد
8- نياز به سرخ كردن بكار بردن روغن ريختن آب وو يا حرارت اضافی نبوده و مندی بره بريان آماده می شود
9- اين روش طبخ غذا پنج دقيقه مقدماتش وقت می برد و پنجاه دقيقه زمان طبخ هم طباخ كاری به ما ندارد و به امور شخصيش می پردازد
10- ادويه برنج و گوشت هم در ويديو معلوم و كلماتش به عربی قابل جستجو در نت است
11- براى تقويت عطر گوشت مطبوخ به روش مندی در آخر كار كه طبخ تمام می شود درب زودپز باز می شود؛ قطعه اى از زغال و آتش بی شعله را در داخل ورق آلومنيوم گذاشته رويش را با ورقه نازک دنبه پوشانده و در كنار گوشتها گذاشته و دربش را مجددا بسته و پنج دقيقه ديگر روی آتش زودپز می ماند = اينطور عطر طبخ روی آتش در گوشتها تقويت می شود 12- ادويه مندی گوسفند:
به طور كلی و البته برحسب انواع روشهاى مندی در بلاد مختلف تركيباتی با قدری تفاوت هست كه برخی ركنيت داشته برخی ندارد و مجموعا عبارتند از نمک و زردچوبه و فلفل سياه و قرمز و تخم گشتيز و هل و دارچين و ميخک و زعفران و ليمو عمانی است همچنين سير و پياز، و بعضا برخی سبزيجات مثل فلفل تند يا شيرين سبز و قرمز و هويج هم بكار می رود؛ ادويه مندی را مقداری در آب برنج ريخته و مقداری را براى آعشتن گوشت به كار می برند. 13- اصلاح نگاه ايرانی به زودپز است؛ در نگاه ايرانی زودپز وسيله ای مخصوص چيزهاى نپز مثل گوشت ماده و حبوبات خشک چند سال مانده ووو در حاليكه در كشورهاى ديگر جهان وسيله مهم آشبزخانه است كه برايشان كاربردهاى فراوان دارد.
اشتباه نگرش هم به اين است كه چون براى آن موارد نپز ديرپخت تعريف كرده اند كه با حرارت بالا و فشار زياد = پس نتيجه گرفته اند كه وسيله سالمی نيست و فقط مجبوری از آن استفاده می شود و در شرايط اضطراری و عجله و اگر فرصت داشته باشيم سرصبر استفاده نكنيم بهتر است وووو انوع طبخ خوراكهاى
بله اگر روی شعله زياد باشد آتش طبيعتا فشار زودپز بالا می رود و بافشار بالا در وقت كمتر پخته می شود اما اين گزينه الزامی نيست و زودپز خاصيتش حفاظت از هر ذره بخار هر قطره آب و عصاره و هر شعله از حرارت است؛ اگر درست استفاده شود وسيله صرفه جويی در انرژی و حفظ مواد اصلی و طبخ با كمترين هدر رفت است؛ هنر اصلی زودپز درب محكم و هدر نرفتن حرارت بخار و مواد است؛ حالا اگر روی شعله ملايم استفاده كنيد
كاربخارپز می كند؛ و كار فر می كند؛ چه طبخ خوراكهای گوشتی و حتى برنج بدون يک قطره آب چه طبخ نان!!!؟ چه طبخ كيک و شيرينی!!!؟
در روشهاى طبخ اخير برخی كارآئيهاى زودپز تبيين شد؛ و در هنگام خريد بايد توجه شود با كيفيت ترين و مطمئن ترين و مجهزترين تهيه شود؛ دهانه آن بقدری باشد كه قابلمه ديگری داخلش جا شود قابلمه اى كه بقدر طبخ برنجتان است و عرض مهمتر از ارتفاعش است با يک قابلمه ديگر و بكار بردن صافی درونش می شود دو طبقه از اين استفاده كرد.انواع طبخهاى در زودپز غير از خوراكهاى مندی و سابق الذكر
می توانید در لینک زیر انواع طبخهای در زودپز را مشاهده کنید:
https://www.youtube.com/watch?v=Xjg9W96MgDMخاصيت زودپز از دست ندادن حرارت بخار و طعم و مواد اصلی محتويات ديگ است كه در وسايل ديگر با باز بودن و تبخير و افزودن آب و آتش اينها هدر می رود و از طعم و كيفيت آن می كاهد؛ بعد از پنج دقيقه اول كه با آتش تند است تا به سوت بيافتد و حرارت لازم در ديگ ايجاد شود ادامه اش می تواند آرام با كمترين شعله باشد خوراک گوشت باشد يا صيفيجات يا سبزيجات و يا برنج يا نان و كيک و شيرينی
امروزه ديگهاى زودپز با اجناس مختلف هست؛ فقط و فقط نوع چدنی را بخريد؛ قديميها هم چدنی است.
آنها كه آلومنيومی حتى با روكش سراميک يا تفلون و نچسب = سالم نيستند
نوع روی اجاقی را بخريد نه برقی با مارک معتبر دسته هاى نسوز و سوتهاى متعدد وضعيتهاى مختلف.png)
.png)

طبخ انواع نان با زودپز:
در لینک زیر می توانید آموزش پخت نان در زودپز را مشاهده کنید:
https://www.youtube.com/watch?v=y-NVTRYfhogطبخ كيک با زودپز = منظور دستورالعمل كيک نيست = مقصود امكان طبخ كيک با زودپز است
در لینک زیر امکان طبخ کیک با زودپز را مشاهده نمایید:
https://www.youtube.com/watch?v=JL1Du--Z4noبالهناء و العافية
والحمد لله رب العالمين