یخچال هوشمندی که برای نگهداری سبزیجات از گرمای تلف شده و سفال استفاده میکند

شاید غافلگیرکننده به نظر برسد، ولی بهترین مکان برای نگهداری میوه جات تازه و سبزیجات شاید واقعا بیرون یخچال باشد، یعنی جایی که طعم بهتر، ماندگاری بیشتر و از لحاظ مصرف برق هزینه کمتری دارند. پیشتر ما موارد و نکاتی با فناوری پایین را برای چگونگی انجام این کار پوشش داده ایم، و اکنون فابیو مولیناس طراح صنعتی اهل اسپانیا، این روش دارای فناوری پایین را بیشتر با ترکیبی از گرمای تلف شده حاصل از یخچال معمولی و سنت دیرینه استفاده از سفال برای خنک نگه داشتن مواد فاسدشدنی با هم درآمیخته است.
تصور میشود این دستگاه همچون یک موجود زنده ، مبدل گرما باشد و طرح آن شامل ظروف سفالی گردی می شود که روی یخچالی کوچک قرار گرفته اند. طرح هوشمندانه دوجداره ظروف، بدین معنی است که با آب پر می شوند و به دلیل گرمای تلف شده که یخچال تولید می کند، کم کم تبخیر می شود، فرآیندی که دمای داخلی ظروف را هم کاهش می دهد و طبیعتا محتویات آن را نیز خنک نگه میدارد.

در این طرح که برنده جایزه دایسون شده، تصفیه خوبی نیز انجام می گیرد. همانطور که ویژگی چرخش باعث دسترسی آسانتر به ظروف می شود، در پس تفاوتی هم که بین ظروف وجود دارد، فکری نهفته است.
مولیناس در این باره میگوید: سه ظرف به شکلی قرار می گیرند که گرما تاثیر متفاوتی بر آنها دارد، طوریکه هر یک دمای داخلی مشخصی پیدا می کنند. دو ظرف سرد در پشت قرار می گیرند، در حالی که ظرف خنک در جلو قرار دارد. ظرفی هم که خشک و سرد است، جدار داخلی اش از فلز ساخته شده، به این ترتیب سبزیجات در آن سرد می مانند، البته نه تحت تاثیر رطوبت. همه ظروف دهانه هایی به سمت بیرون دارند تا باعث ایجاد جریان هوا شود، و به کمک صفحه چرخانی که در بالای یخچال قرار دارد، کاملا در دسترس افراد قرار دارد.
تجربه این ترفند قدیمی که برای هزاران سال قبل از ظهور ابزار و مواد سردکننده استفاده می شده، بسیار جالب است. اما به راستی کدام یک از این روشهای امروزی انرژی تلف شده را مانند موردی که در دستگاه جدید ما تولید شده به سهولت تغییر می دهد. بهتر از همه، یادگیری روش کنسرو کردن و نگهداری از حبوبات است. به نظر مولیناس در این مسئله یک نکتهی مهم آموزشی وجود دارد و امروزه هر شخصی دانش لازم در مورد نیاز به سبزیجات و نگهداری آنها با روشی طبیعی تر را دارد.