




و از سبزيهاى معروفست و بيخ برى او عاقرقرحاست
کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم ص –177متن مخزن الادويه مراجعه شد و مطالب آن موافق تحفه بود با اين اضافات: و مانند سبزى هاى ديگر از نعناع و پودنه و جرجير كه تره تيزك نامند و مانند اينها با نان و پنير و غيره مى خورند
و برّى و بستانى مى باشد: و نبات آن هم از تخم و هم از قلم شاخ آن به هم مى رسد و در طعم آن حدت و قبوضت و عفوصت و اندك
حلاوتى است و خاييدن آن ناشتا به تنهايى فى الجمله خدارتى در زبان به هم مىرساند
و لهذا بعضى مردم پيش از آشاميدن مطبوخات مسهله بشعه مىخايند طعم آنها خوب محسوس نمىگردد
و طعم برگ نورسته بيل ترش هندى كه به هندى كت بيل و كويتهه نيز نامند فى الجمله شبيه بدان است
و ليكن حدت و لطافت ندارد و در كثافت و عفوصت بسيار بر اين غالب
و اهل فلاحت گويند كه چون تخم اسفند را در سركه كهنه بخيسانند تا مزاج گيرد پس بكارند طرخون مىگردد
و نيز اگر در ميان ترب گذاشته بكارند طرخون مىرويد بهترين آن بستانى تر و تازه آنست.
کتاب مخزن الادویه طبع قدیم ص 529طرخون گياهى است پايا. ساقه آن زياد بلند نمىشود و ارتفاع آن در حدود ۶٠ سانتىمتر. برگهاى آن سبز تيره، دراز، باريك و نوكتيز و متناوب
و بدون دمبرگ برگهاى پايين ساقه كمى بزرگتر و تقريبا دندانهها آن را به ٣ قسمت تقسيم مىكند و نوكتيز است.
گلهاى آن سبز مايل به زرد به صورت خوشه كه از كنار برگها وصل به ساقه ظاهر مىشود.
تكثير آن با توجه به اينكه دانههاى آن اغلب عقيم است، معمولا با تقسيم كردن و كاشت پايههاى آن در بهار يا پاييز انجام مىگيرد،
ولى از طريق كاشت تخم آن در بهار يا پاييز نيز در بعضى مناطق تكثير مىشود.
با اينكه بومى مناطق سرد است ولى از سرماى شديد زمستان در سالهاى خيلى سرد لطمه مىبيند و بايد با برگ و خاشاك و كود آن را حفظ نمود.
کتاب معارف گیاهی میر حیدر جلد ص 159-160