.



صمغ درختيست ريزه تر از كندر و سفيد او را رومى و سياه او را نبطى گويند
درخت او در صافى و شاخهاى او در لطافت و برگ او مانند درخت اراك و از ان بزرگتر
و ثمرش مايل به تلخى و قوتش تا بيست سال باقيست
و بيخ و پوست و عصارهء و برگ و ثمر او را قايم مقام اقاقيا و عصاره لحية التيس نامند
کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم-ص247
متن مخزن الادويه مراجعه شد و مطالب آن موافق تحفه بود با اين اضافات:و آن صمغ در هنگام بودن آفتاب در برج جوزا و حوالى آن از درخت آن مستخرج مى شود
و آن دو قسم مىباشد قسمى سفيد نرم خوشبوى صاف شفاف با اندك شيرينى و چسبندگى بسيار به دندان در وقت خاييدن
و تازه آن به حدى نرم است كه ساييده نمىشود و اين را نبطى نامند
و بهترين آن بزرگ دانه آنست
و اين قسم مثل صموغ ديگر از قوّت طبيعت از جوف درخت تراوش كرده بيرون مىآيد بدون اعانت از خارج به خراش درخت آن
و غيره و قسم دويّم سياه و با تلخى و در اوصاف مذكوره ضد آن و قابل سحق است و اين را قبطى نامند
و بعضى گفتهاند كه اين قسم به زدن تيغ بر ساق و شاخهاى درخت آن و تراوش رطوبت از آن
حاصل مىگردد و ديگران گفتهاند كه چوب و شاخهاى نازك و برگ تازه آن را جوش داده صاف نموده منعقده مىسازند
و اين قسم يافته مىشود در زمين صافن از اعمال روس قريب به تركستان از اقليم پنجم و اين قسم ردى غير جيّد است
.کتاب مخزن الادویه طبع قدیم ص 742-743درختچه يا درخت كوچكى است كه بلندى آن معمولا تا ٣ متر ولى اگر پرورش داده شود و از آن مراقبت نمايند، در باغها تا ١۴ متر نيز مىرسد. .
درختچهاى است با برگهاى تقريبا ناخزان و هميشه سبز كه بوى رزين مصطكى از تمامى اندام گياه استشمام مىشود.
گلهاى آن دوپايه در ابتدا سبز ولى بتدريج قرمز رنگ مىشود. ميوۀ آن كروى قرمز، كوچك و پس از رسيدن سياهرنگ مىشود.
از ميوۀ اين درخت اهالى جزاير مصطكى روغنى خوراكى مىگيرند كه قابض است و به جاى روغن زيتون در خوراك مصرف مىكنند
ولى محصول عمدۀ اين درختان رزينى است كه از شاخه و چوب و ساقههاى اين درخت در اثر شكافى كه وارد مىكنند،
گرفته مىشود و به ماستيك معروف است.
مشخصات شيرۀ گياهى رزينى درختمصطكى به صورت عصارۀ زردرنگى در ماههاى گرم سال به شكل قطراتى كوچك خودبهخود
از ساقه و شاخههاى درخت مصطكى به خارج ترشح مىشود
و پس از مدت كوتاهى در مجاورت هوا سفت مىشود. براى اينكه مقدار زيادتر و سريعتر شيرۀ رزينى از درخت گرفته شود
معمولا به ترشحات طبيعى درخت اكتفا نكرده و با شكافهايى كه به ساقه و شاخههاى درخت وارد مىكنند عصارۀ بيشترى مىگيرند
و با اين روش از هر درخت بهطور متوسط ۵ - ۴ كيلوگرم صمغ رزينى گرفته مىشود.
مصطكى كه در بازار عرضه مىشود به شكل قطعات اشكى بيضى، سخت، كوچك در ابعاد يك نخود، زردرنگ، نيمشفاف و معطّر است.
وقتى آن را بجويد زير دندان نرم شده و طعم معطّرى احساس مىشود.
مصطكى در الكل كاملا حل نمىشود ولى در اتر و اسانس تربانتين كاملا محلول است.
اگر آن را در الكل ٩٠ درجه جوشان بريزند در حدود ٩٠ درصد آن حل مىشود
و ١٠ درصد كه باقى مىماند يك مادۀ سفيد رزينى خنثى است كه ماستىسين ناميده مىشود.
از گونۀ ديگرى از پستههاى وحشى به نام علمى Pistacia terebinthus L. نيز مادهاى به نام تربانتين مىگيرند كه مصارف طبّى و دارويى دارد. تربانتين آن را به انگليسى Chian turpentine نامند.
اين درخت كه از خانوادۀ پسته است به انگليسى Trebinth و به هندى مصطكى كابلى ناميده مىشود
و بومى مناطق سواحل مديترانه بخصوص جزيرۀ Chio است.
درختى است با ارتفاع متوسط برگهاى آن شبيه پسته مركب و شانهاى فرد، برگچهها بيضى كمى دراز و ميوۀ آن قرمز رنگ است.
کتاب معارف گیاهی میر حیدر جلد 6 ص -156 154