
و بستانى دو قسم می باشد :
يكى بسيار دندانه و يكى منحصر بيك دندانه و بقدر پياز كوچكى و او كمتر است
و جبلى او را به فارسى موسير گويند و برگش عريضتر از برگ نرگس و گلش بنفش
و بيخش يك عدد و بي دندانه و بزرگ مقدار و در بوى مانند بستانى
و بهتر از همه بستانى مشهور پر دندانه است
کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم-ص68-69
متن مخزن الادويه مراجعه شد و مطالب آن موافق تحفه بود با اين اضافات:برّى و بستانى و جبلى مىباشد. و جبلى آن از جهت مخلل نمودن بهتر و بدون مخلل اين قسم كم مستعمل
و تازه همه اقسام بهتر از كهنه و نوعى ديگر مركب ميان ثوم و كراث است كه آن را كراثى نامند.
.کتاب مخزن الادویه طبع قدیم ص 274گياهى است پايا و قسمت زيرزمينىاش متورم كه ريشكها از آن بيرون آمده
و اين تورم همان سير است كه معمولا مصرف مىشود، هر غدۀ متورم سير ١٢ - ١٠ دندۀ سير دارد
كه روى همۀ آنها را پوششى سفيدرنگ يا صورتى پوشانيده است.
برگهاى آن نوارى برنگ سبز تيره، گلها كوچك، صورتى يا مايل به سبز كه به صورت يك چتر
در انتهاى ساقه استوانهاى گلدهنده به ارتفاع ۶٠ - ۵٠ سانتىمتر ظاهر مىشود.
دانههاى آن سياه است.
بهطور كلى دو نوع سير هست سير سفيد و سير صورتى.
براى تكثير سير دندههاى سير را از غدۀ آن جدا كرده در اوايل پاييز مىكارند.
فقط در مناطقى كه زمينهاى آن در دورۀ زمستان خيلى مرطوب مىشود ناچار سير در اوايل بهار كاشته مىشود.
و ضمنا در مواقعى كه كشت پاييزه به دليلى انجام نشده باشد براى عدم فوت وقت مىتوان بههرحال سير را در اوايل بهار كاشت.
کتاب معارف گیاهی میر حیدر جلد 1 ص 115-116