

بستانی: و بستانى او يكى طويل می باشد
و يكى مستدير.
برّی:بيخش بقدر انگشتى و گلش زرد و غلاف تخم او خارناك و در دوقو مذكور است .
کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم-ص72متن مخزن الادويه مراجعه شد و مطالب آن موافق بخشي از تحفه بود:
و بستاني آن دو نوع مىباشد :
بيخ يكى طويل و يكي مستدير سرخ و زرد و برك آن شبيه به شاهتره و از آن عريضتر
و طعم آن اندك تلخ و ساق آن پراكنده و خشن و گل آن چتردار مانند شبت و سفيد
و در ميان آن چيزى ريزه مانند پنبه و بنفش و بهترين آن سرخ و شيرين شاداب كم ريشۀ بستاني آنست
کتاب مخزن الادویه طبع قدیم جلد یک ص 304بهطور كلى از نظر ارقام، هويج دو قسم كلى دارد، هويج علوفهاى و هويج غذايى كه به مصرف غذاى انسان مىرسد.
هويج غذايى نيز از نظر كلى دو رقم است هويج قرمز و هويج زرد و هريك از اين ارقام نوع بلند و كوتاه و متوسط آن نيز وجود دارد.
اين ارقام پرورشى از آميزش گونههاى مختلفه طى قرون و اعصار كشت آن به صورت دو رگههايى ايجاد شده كه برخى از آنها اصولا شباهت خيلى كمى با هويج اجدادى خود دارند.
هويج گياهى است علفى دوساله داراى ريشهاى عمودى، ضخيم، ساقه بىكرك برگها متناوب بسيار بريدهبريده كه به قطعات نازكى تقسيم مىشود.
گلها سفيد كوچك به صورت گروهى و چترمانند در انتهاى شاخۀ گلدهنده. به علت داشتن ريشۀ عمودى و ضخيم
خاك بايد خوب شخم خورده و نرم باشد و كود كافى داده شده باشد. تخم هويج زودرس را در اوايل پاييز مىكارند.
در طول مدت زمستان گياهان جوان را در مناطق خيلى سرد با پوششى از كاه و خاشاك از يخ زدن حمايت مىنمايند
اين نوع هويج زودرس در ارديبهشت محصول ريشهاش برداشت مىشود.
انواع ديگر را بر حسب نژاد از اواخر اسفند تا اوايل خرداد مىتوان كاشت.
براى توليد بذر در موقع برداشت ريشه، ريشههاى قوى و خوب را انتخاب و در بستر مناسبى محفوظ نگه مىدارند
و در بهار سال بعد مجددا اين ريشهها كاشته مىشوند. از اين هويجها در مرداد و شهريور محصول بذر برداشت مىشود.
تكثير هويج از طريق كشت بذر آن صورت مىگيرد
.کتاب معارف گیاهی میر حیدر جلد 1 ص 300-301