بيان خواص مواد تشكيل دهنده غذا
1- بادمجاندر طب کهن براى طبع بادمجان دو نظر مطرح است:
سرد و تر .
گرم و خشک واقعيت اين است كه اين دو نظر نيست بلكه گوشت بادنجان سرد و تر، و تخم آن گرم و خشک است .
مصرف بادمجان در تعاليم مكتب وحي بسيار توصيه شده است
در كلام نبوي (صلى الله عليه وآله) آمده است كه بادنجان از ثمرات بهشتي است كه شهادت به وحدانيت و رسالت و ولايت داده است.خواص درمانی بادمجان:
1- مفید جهت باز کردن عروق (خصوصا باز شدن رنگ رخساره) / 2- ادرار آور و ملیّن / 3- تقويت كننده معده / 4- باز کننده گرفتگی معده / 5- از بین برنده بوی عرق بدن / 6- مفید برای افرادی که دارای دستهایی عرق کرده و نمناک هستند / 7- مسکن درد پهلو، درد مثانه (زیر شکم) و درد بواسیر.
مراقبت در مصرف:بادمجان بدلیل داشتن ماده سمی «سولانین» برای افراد سودایی مزاج مناسب نمی باشد، مخصوصا این افراد نسبت به نمونه های تخم دار حساسیت داشته و بلافاصله بعد از خوردن دچار درد چشم شده و یا در بدنشان جوش پیدا می شود و دسته ای هم دچار کهیر میشوند.
راه استخراج مواد غير متناسب با مزاج اين افراد بعد از جدا كردن تخمها:
خيساندن يك شب قطعات آن در آب نمك است، اين محلول صبح هنكام تيره و غليظ شده كه بدور ريخته و بادنجان را شسته و مي بزند
2- کنجد و اردهکنجد از نظر طب کهن
گرم و تر است. از دانه کنجد بر روی نان و در صنعت شیرینی سازی استفاده می شود. هم چنین در مصارف درمانی نیز کاربرد دارد. کنجد به دلیل بالا بودن قدرت سازندگی و نوسازی می توان آن را گوشت گیاهی لقب داد.
هم چنین بهترین غذا برای ورزشکاران و کسانی است که دارای کارهای فکری می باشند. هم چنین دانش آموزان و دانشجویان می توانند در شبهای امتحان از این اکسیر انرژی زا استفاده کنند.
ارده، کنجد پوست گرفته بریان که نرم ساییده شده باشد و به صورت مایع در اید و روغن ان را نگرفته باشند را گویند. ارده خود به تنهایی یک ماده غذایی کامل برای هر وعده غذایی بویژه صبحانه است. ارده فاقد هر گونه افزودنی، اعم از شیمیایی و غیرشیمیایی است و بهعبارتی صددرصد طبیعی است. ماده اصلی و تنها ماده تشکیل دهنده آن کنجد است.
روغن موجود در ارده بدلیل اینکه گیاهی است و بصورت طبیعی استحصال می شود از ضررها و خطرات دیگر روغن های موجود در بازار بدور است و برای افرادی که مشکل چربی خون دارند بدون مشکل می باشد.
ارده مرغوبارده سفيد ارده مرغوب براى خوراك است آنكه بدون شيرين كردن نيز قابل خوردن است
اين ارده از كنجد سفيد و خالص تهيه مي شود
ارده هاى تلخ از مخلوط كنجدهاى غير سفيد و نيز هسته هاي تلخي كه خورده نمي شود مثل هلو و شليل و ... تهيه مي شودخواص درمانی ارده:
1- نرم کردن گلو و سینه (در غير وقت گلو درد و سينه درد و سرماخوردگي)، هم چنین نرم کننده معده و روده ها / 2- کم کننده اشتها / 3- از بین برنده خستگی فکری / 4- افزایش دهنده حافظه / 5- کاهش دهنده کلسترول / 6- افزایش دهنده انرژی / 7- منبع بسیار خوب کلسیم / 8- درمان اختلالات کبد و کلیه / 9- غذایی مناسب برای رشد بچه ها / 10- از بین برنده سوزش ادرار / 11- باز کننده عادت ماهیانه و ...
3-
سیرسیر از نظر طب کهن مزاجی
گرم و خشک دارد. مصرف آن بصورت خام و پخته مورد استفاده قرار می گیرد. سیر علاوه بر مصرف غذایی در صنعت داروسازی نیز استفاده فراوانی دارد.
سیر برای تحریک و تقویت سیستم دفاعی بدن مفید است و شاید قسمتی از شهرت ضد ویروسی و ضد باکتریایی و ضد سرطان بودن سیر مدیون توانائی سیر برای افزایش فعالیت سیستم دفاعی بدن باشد.
خواص درمانی سیر:
1- ضد عفونی کننده دستگاه تنفس و دستگاه گوارش / 2- ضد عفونی کننده جلدی خصوصا در پانسمان زخم های سیاه شده / 3- اشتها آور / 4- پائین آورنده فشار خون / 5- تحلیل کننده غذا و جمع کننده رطوبت معده / 6- رقیق کننده خون / 7- ادرار آور / 8- باز کننده عادت ماهیانه زنان / 9- دافع اخلاط غلیظ در بدن / 10- درمان کننده تبهای کهنه / 11- باز کننده رنگ چهره / 12- سهل الهضم کردن غذاهای سنگین / 13- خرد کننده سنگهای کلیه / 14- تقویت کننده حافظه / 15- تقویت کننده عضلات قلب / 16- از بین برنده کچلی و رویش موی سیاه / 17- از بین برنده سیاهی زیر چشم / 18- مفید برای افراد مفلوج / 19- جلوگیری کننده از سرطان / 20 – درمان کننده سرماخوردگی و گلو درد / 21- از بین برنده دردهای مفاصل / 22- تقویت کننده نیروی جنسی در مردان / 23- پایین آورنده کلسترول / 24- از بین برنده زگیل و میخچه.4- لیمو ترشلیموترش از نظر طب کهن مزاجی
سرد و تر دارد. در هند و چین از آب لیموترش بعنوان ضد سم استفاده می کنند. در هندوستان از لیموترش بعنوان نوشابه صبحگاهی استفاده می کنند.
آب لیمو پس از گرفتن باید بلافاصله مورد مصرف قرار گیرد و اگر در شیشه نگهداری شود سبب از بین رفتن ویتامین C آن خواهد شد.
خواص درمانی لیموترش:
1- خنک کننده و مدرّ / 2- درمان کننده روماتیسم / 3- از بین برنده اسهال های ساده و خونی / 4- ضد عفونی کننده / 5- معرّق / 6- قابض / 7- رفع کننده التهاب گلو و تسکین در آن در سرماخوردگی / 8- کاهش دهنده غلیان خون / 9- از بین برنده صفرا / 10- رفع کننده آشفتگی و دل بهم خوردگی / 11- آرام بخش و مفید برای اعصاب / 12- مفید برای خراش و زخم / 13- درخشان کننده پوست / 14- تقویت کننده حافظه / 15- اشتها آور / 16- از بین برنده برفک دهان / 17- دافع کرم روده در کودکان.