شیر نوشیدنی ای کشنده
مطالعات ژنتیکی می تواند به ما در تفسیر ارتباط بیولوژیک محتمل اما مقدماتی کمک کند؛ دستورالعمل های بالینی به طور فزاینده ای مبتنی بر شواهد تجربی حاصل از آزمون قرار می گیرند. چند آزمون تصادفی اثر رژیم غذایی و یا مواد غذایی بر نتایج مهم سلامت را نشان می دهند.
دستورالعمل ها و یا توصیه های رژیم غذایی به جای اینکه بر اثرات رژیم غذایی و یا مواد مغذی خاص مبتنی باشد بر مشاهدات مطالعات همگروهی آینده نگر استوار است که احتمالا عادات غذا خوردن مردمی را توصیف می کند که به دلایل بسیاری زندگی طولانی تر داشته باشند.دستورالعمل های غذایی نیز ممکن است به این دلیل طراحی شوند تا مصرف توصیه شده از مواد غذایی خاص را پیشنهاد کنند که گاهی اوقات مبتنی بر پایین ترین سطح از شواهد است (یعنی نظر شخصی) و این فرض را منعکس می کنند که میزان مصرف معمول در اروپا و شمال امریکا نشان دهنده مطلوب ترین حالت است.به این ترتیب، تعجب ندارد که دستورالعمل های رژیم غذایی همیشه با شواهد تجربی حاصل از آزمایش ها از جمله اثرات مضرچربی های اشباع و یا مزایای کلسیوم تایید نمی شوند.
نتایج آخرین پژوهش های پزشکی، که از سال ها پیش در دانشگاه اوپسالای سوئد آغاز شده، نشان می دهد که بر خلاف تصور ما، شیر یک نوشیدنی کشنده است که می تواند باعث مرگ زودهنگام کسانی که بطور متوسط در هر روز ۳ لیوان شیر می نوشند بشود (يعني يك ليتر با يك چهارم لیتر تقریبا در هر 48 ساعت).این تجارب و تحقیقات شگفت آور را بخش جراحی دانشگاه معتبر اپسالا در سوئد با مشارکت برجسته ترین استادان این دانشگاه انجام داده که 8 نفر از دانشمندان ان دارای جایزه نوبل در رشته های علمی شده اند؛ آنها ۱۰۶ هزار نفر را، طی ۲۰ سال برای زنان و طی ۱۱ سال برای مردان، مورد آزمایش قرار داده است.
نتایج به دست آمده نشان می دهد آنچه که در این مایع سفید کشنده است، “گالاکتوز” یا قند ساده است، که خوردن آن باعث استرس اکسیداتیو (oxidative stress)، به معنی پیروزی رادیکال های آزاد بر دفاع آنتی اکسیدانی بدن می شود، که نوعی حمله های بیولوژیک به اُرگانیسم بدن بحساب می آید
.به نوشته سایت “۰۲۰” تمام واکنش های شیمیایی بدن ما از ترکیب با اکسیژنی که تنفس می کنیم، حاصل می شود. اما واکنش های شیمیایی، از این اکسیژن، رادیکال های آزاد تولید می کند، که مقدار بیش از حد آن خطر سمی شدن بدن را به همراه دارد.بنابراین، سیستم دفاعی بدن ما مولکول هایی تشکیل شده از آنتی اکسیدان ها را در اختیار دارد، که این مولکول هایِ آنتی اکسیدان وظیفه دارند رادیکال های آزاد اضافی را از بین ببرند. این سیستم دفاعی دائماً در یک حالت تعادل قرار دارد، از یک سو رادیکال های آزاد تولید می کند و از سوی دیگر این رادیکال های آزاد را به وسیله آنتی اکسیدان ها از بین می برد.
هر گونه ناهنجاری در این زمینه، مانند وجود رادیکال های آزاد بیش از حد یا نبودن آنتی اکسیدان به مقدار کافی، اختلال های زیان آوری برای بدن به همراه خواهد داشت. این ناهنجاری می تواند بر اثر برخی بیماری ها، پیری و حتی یک تغذیۀ نامتعادل به وجود آید
یادآوری می شود دانشگاه سوئدی اپسالا که این پژوهش را انجام داده در شهری به همین نام قرار دارد و در قرن ۱۵ میلادی تاسیس شده و یکی از ۱۰۰ دانشگاه معتبر جهان است
در یک مقاله مرتبط (DOI: 10.1136 / bmj.g6015)، مایکلسون و همکارانش نقش شیر را زیر سوال بردند، آیتمی که اغلب در رژیم های غذایی برجسته است.
بر اساس شواهدی تجربی، مایکلسون و همکارانش احتمال این که
شیر می تواند باعث افزایش خطر شکستگی به خصوص لگن در زنان و مرگ و میر قلبی عروقی و مرگ کلی در هر دو جنس شود را مطرح می کنند.به گزارش العربیه.نت به نقل از هفته نامه بریتانیایی “بریتیش میدیکال ژورنال”، پرفسور سوئدی کارل میکالسون، یکی از دست اندرکاران این پژوهش به زبان ساده تر می گوید بدني كه توازن خود را از دست داده قدرت دفع سموم را از دست می دهد. در دستورالعمل های غذایی، محصولات لبنی از جمله شیر پرچرب یا خصوصا کم چرب به عنوان منبع پروتئین و کلسیم برای سلامت استخوان توصیه می شود، و در برخی از رژیم های غذایی به عنوان پیشگیری در برابر فشار خون بالا.
شواهد آینده نگر مشاهده ای موجود، عمدتا حاصل مطالعات همگروهی در کشورهای غربی، نشان نمی دهد که مصرف بیشتر شیر به طور مداوم به کاهش خطر شکستگی لگن، مرگ و میر قلبی عروقی، و مرگ مربوط باشد.
ارزیابی دقیق تفاوت رژیم غذایی دشوار است چون به طور بالقوه تفاوت ها را پنهان می کند. استفاده گسترده از شیر کم چرب موضوع نسبتا جدیدی است و شواهد کمتر در مورد نقش آن در دسترس است . مایکلسون و همکاران بین شیر کم چرب و پرچرب تفاوتی قائل نشده اند.
با این حال نگرانی در مورد نقش شیر برای دهه ها وجود داشته است، به طور خاص لاکتوز، که شیر منبع اصلی آن است، قبلا به عنوان علت بیماری ایسکمیک قلب عنوان شده است.
کشورهایی، به طور عمده در اروپا و شمال امریکا، که میزان بالاتری از تداوم لاکتاز دارند (توانایی هضم شیر بعد از دوران کودکی دارند) و بنابراین با مصرف شیر بیشتر نرخ بالاتر از شکستگی لگن و بیماری های ایسکمیک قلب را دارند
.
مطالعات زیست محیطی شواهد قوی برای یک فرضیه فراهم نمی کنند، اما این مشاهدات نیاز به توضیح دارد. مصرف کم شیر در کشورهایی با نرخ پایین شکستگی و بیماری ایسکمیک قلب ممکن است با یک عامل حفاظتی مانند فعالیت های جسمی مربوط باشد ، یا شیر ممکن است همراه با دیگر عوامل ناشناس عمل کند.
دستورالعمل های غذایی مشخصا بین شیر و سایر محصولات لبنی تمایزی قائل نمی شوند. مایکلسون و همکارانش نشانه های آسیب زا به طور خاص از شیر ارائه میدهند اما نه از محصولات لبنی تخمیر شده با لاکتوز کم (از جمله ماست و پنیر)، که در آن مفاهیم مرتبط در جهت دیگر بود.
آنها دریافتند که افرادی که شیر مصرف می کنند شبیه به کسانی هستند که ماست یا پنیر مصرف می کنند نیستند، که این احتمال را از بین می برد که این یافته ها نتیجه مشابه تفاوتهای دیگری باشد که در ارتباط با مصرف شیر از جمله مصرف الکل است.
حتی کمتر احتمال دارد این اشتباه به وجود بیاید اگر مصرف کنندگان محصولات شیر تخمیر شده و مصرف کنندگان شیر خطرات مرگ مشابهی ناشی از یک علت نامربوط به مصرف لبنیات مثلا تصادفات داشته باشند. محققان آینده باید این امکان را بررسی کنند.
با نوشیدن هر لیوان شیر خطر مرگ ۱۵% بالا می رودمیکالسون می گوید حیواناتی که مورد آزمایش علمی قرار گرفته اند پس از تزریق ماده ” گالاکتوز” به بدنشان پیش از حیوانات دیگر می میرند.
در این آزمایش ۶۱۴۳۳ زن ۳۹ تا ۷۴ ساله و ۴۵۳۳۹ مرد ۴۵ تا ۷۹ ساله شرکت کردند. آنها مقدار شیر مصرفی روزانه خود را- طی ۲۰ سال برای زنان و ۱۱ سال برای مردان- ثبت کردند.
از این تعداد ۱۵۵۴۱ تن فوت کرده و ۱۷۲۵۲ دچار ترک خوردگی و یا پوکی استخوان شده اند. همچنین ۴۲۵۹ نفر از آنها از شکستگی استخوان لگن رنج بردند، در حالیکه همیشه تصور می شده که شیر باعث تقویت استخوان می شود.
پژوهشگران دریافتند تعداد زنانی که روزانه سه لیوان شیر مصرف کرده اند ۱.۹۳ بار ديكر بیش از تعداد زنانی است که روزانه یک لیوان شیر نوشیده اند. به این ترتیب نسبت خطر مرگ زودرس برای آنان ۱۵% بیش از زنانی است که طی بیست سال تنها روزانه یک لیوان شیر مصرف کرده اند.اما مردان بر خلاف زنان دچار interleukin 6 شده اند. اینترلوکین ۶ از سایتوکاین های ساخته شده توسط گلبولهای سفید خون است. این پروتئین یکی از محرک های سیستم ایمنی بدن است. ظهور این پروتئین در مردان نشان دهنده وجود التهاب در آنان است. بر اساس پژوهش دانشگاه اپسالا مردانی که بیش از دیگران شیر مصرف کرده اند با این عارضه روبرو شده اند، اما مصرف دیگر فرآورده های لبنی مانند ماست، پنیر و دوغ چندان خطرناک نیست
شیر و سرطان پستاناز سوی دیگر یک سایت علمی فرانسوی به نام “سونتی- نیتریسیون” هفته گذشته با انتشار نتایج یک پژوهش اعلام کرد که ۷۰% از مردم جهان نمی توانند ” گالاکتوز” قندی را هضم کنند، در نتیجه می توان گفت که اشاره ای طبیعی است مبنی بر این که شیر ماده ای غیر قابل مصرف است. به ویژه از سال ۱۹۶۰ به بعد نوع شیر نوشیدنی در نتیجه تغییر روش تغذیه در گاوداری ها دگرگون شده است و به جای علوفه مواد دیگری به لیست خوراک دام افزوده شده است.
این سایت فرانسوی از کاربران خود خواسته است به مدت چند هفته نوشیدن شیر را متوقف کنند تا نتایج مثبتی در سلامتی بدن خود مشاهده کنند.
این سایت متخصص در زمینه بهداشت و تغذیه هم چنین هشدار داده که مصرف شیر میتواند منجر به سرطان پستان شود، زیرا ترکیب سرطان زای شیر بگونه ای است که برای مصرف انسان مناسب نیست.
این سایت پرسشی را بر این اساس مطرح کرده که چرا زنان در چین کمتر از دیگر زنان جهان دچار سرطان پستان می شوند؟ بطوریکه از هر ۱۰۰ زن در غرب ۱۰ زن دچار این بیماری می شوند در حالی که در چین از هر ۱۰۰ زن تنها ۱ زن به سرطان سینه مبتلا می شود. پاسخ این است که چینی ها شیر و فرآورده های لبنی مصرف نمی کنند و حتی زنانی که در این کشور دچار این بیماری شده اند متعلق به طبقات بالای جامعه هستند که طی مسافرت های خود به خارج زندگی و شیوه مصرف غربی را تقلید کرده اند.
سایت “سونتی- نیتریسیون” در عین حال تاکید کرد که شیر مادر یک خوراک ایده آل برای کودکان است. اما شیر مصرفی بزرگسالان که از چهارپایان گرفته شده برای انسانها خطرناک است و در برخی از کشورها 40 درصد ار رژیم غذایی انها را شامل می شود.
مایکلسون و همکارانش ارتباط قوی تر بین شیر و خطر در زنان نسبت به مردان یافته اند، شاید به دلیل تفاوت در طرح مطالعه بین گروه های مرد و زن، و یا شاید در نتیجه یک این چنین ارتباط دادن های اشتباه.
مایکلسون و همکارانش نشان می دهد که شیر مضر است، زیرا متابولیت لاکتوز، دی - گالاکتوز، از طریق التهاب و استرس اکسیداتیو در مدل های حیوانی پیر شدن را وانمود می کند.
نویسندگان نشان می دهد که شیر، اما نه محصولات لبنی تخمیر شده، با نشانگر استرس اکسیداتیو (8-ISO-PGF2α) ارتباط دارد، اما آنها نمی توانند تست کنند آیا ارتباط بین شیر با شکستگی لگن، مرگ و میر قلبی عروقی، و مرگ به طور خاص با میانجی گری دی - گالاکتوز است یا نه. دی-گالاکتوز مربوط به سوخت و ساز استخوان در حیوانات است. شواهد مربوط به اثرات قلبی و عروقی دی-گالاکتوز محدود است.
تداوم لاکتوز به طور مستقل چند بار تکامل یافته و نشانه ای از انتخاب های ترجیحی دارد و نشان می دهد که تداوم لاکتاز ممکن است به بقا تا سن بلوغ رشد و باروری بیانجامد اما نه لزوما به طول عمر. عدم توانایی در پردازش دی-گالاکتوز، galactosemia ، با اختلالات باروری همراه است، بدین معنا که دی-گالاکتوز یا metabolities آن می تواند اثرات باروری داشته باشد. با این حال، یک نظریه می ماند یا رد می شود بسته به اینکه پیش بینی های آن در برابر آزمون دوام بیاورند نه با توجه به توجیه پذیری مکانیسم آن.
مایکلسون و همکارانش احتمال جذابی در مورد مضرات بالقوه شیر با مکانیزم داخلی جالبی که شامل دی-گالاکتوز است مطرح می کنند که با شواهد زیست محیطی و مطالعات حیوانات همراستاست. با این وجود، باید یافته های آنها با احتیاط تفسیر شوند چون این محققان بر شواهد مشاهده ای تکیه کرده اند نه تجربی ، که به طور بالقوه منعکس کننده ارتباط هم عرضی است نه علت و معلولی.
چون شیر در بسیاری از دستورالعمل های غذایی برجسته است و هر دو شکستگی لگن و بیماری های قلبی عروقی در افراد مسن نسبتا شایع است، می تواند بر اساس شواهد فواید قابل توجهی در توصیه های غذایی برای همه داشته باشد.
همانطور که مصرف شیر ممکن است در سطح جهانی با توسعه اقتصادی و افزایش مصرف مواد غذایی منبع حیوانی افزایش یابد، نقش شیر در مرگ و میر نیاز دارد در حال حاضر مشخص شود.